top of page

L'Escoleta

"El Lleó de Pius XII"

L'Escoleta “El Lleó de Pius XII” està situada a la planta baixa de l'edifici d’Educació Infantil conegut com “el Xalet”. Actualmente està formada per dues unitats, una aula de 1-2 anys (2n d'Educació Infantil) i un altre de 2-3 anys (3r d'Educació Infantil).

A l'Escoleta intentam crear un espai on els infants es sentin a gust i estimats, ajundant-los a créixer i a adquirir autonomia.

Preguntes freqüents

  • Quina ràtio d'alumnes teniu per aula i quantes mestres?

A l’aula de 1-2 anys la ràtio és de 12/14 infants per dues mestres i a l’aula de 2-3 anys és d’uns 18/20 infants per a dues mestres.

 

  • Quin horari teniu?

L’escoleta té un servei d’escoleta matinera a partir de les 07.30 fins les 08.55.

L’horari lectiu comença a les 08.55. Pel que fa a l'horari de sortida hi ha diferents opcions:       

- 12.50 (després de dinar)

- 15.00 (després de la migdiada)

- 16.50 a 17.00

Els divendres hi ha jornada continuada, de 08.55 fins a les 13.45. També es manté l’opció de sortida a les 15.00. Els mesos de setembre i juny fem jornada continuada. L'horari es correspon amb el de la resta del centre però nosaltres obrim també en període de vacances.

 

  • Teniu escoleta d’estiu?

Sí, els tallers d’estiu comencen el mes de juny, quan acaben les activitats lectives i continuen durant els mesos de juliol i agost i fins l’inici del curs escolar. L'horari de l’escoleta d’estiu és de les 07.30 fins les 15.30.

 

  • Tots els infants han de començar el mes de setembre?  Hi ha període d’adaptació?

L’entrada dels infants a l’Escoleta coincideix amb l’inici del curs escolar, així i tot, per als infants més petits de final d’any que han de començar a segon d’educació infantil (1 any) existeix la possibilitat d’incorporar-se el mes de gener. 

El mes de setembre duim a terme un pla d’adaptació amb una entrada escalonada, així com també el mes de gener per aquells infants que s’incorporin després.

  • Quina participació tenen les famílies a l'Escoleta?

Per a nosaltres les famílies són molt important. La nostra Escoleta programa activitats on els pares poden participar, com són el període d’adaptació, les festes, la Rueta i l'activitat del protagonista (3r d’infantil). Actualment, complint amb la normativa sanitària vigent, és redueixen les entrades de personal no docent al centre. Per tant algunes d'aquestes activitats queden ajornades/modificades fins que hi hagi un ambient de seguretat que les faci possibles. 

Així mateix els pares diàriament tenen contacte amb les mestres tant a l’entrada com a la sortida de l'Escoleta i a través de tutories planificades.

 

  • Teniu espais exteriors perquè els infants puguin sortir a jugar?

Sí, tenim patis exteriors. Els infants surten dues vegades cada dia a jugar. Els esplais s’organitzen per grup-classe, així, al pati i seguint amb les mesures sanitàries actuals els menuts surten en grups bimbolla  d’1 any només juguen els infants d’aquesta edat, el mateix passa amb els infants de 2 anys.

 

  • Com funciona el servei de menjador?

El menjador funciona amb un servei de càtering del Restaurant Can Arabí. Els menús els confecciona la nutricionista de la mateixa empresa, son menús adaptats als infants. Les encarregades d’atendre els infants durant les menjades són les mateixes mestres ja que aquest és considerat un moment educatiu més. Enguany i degut a les mesures sanitàries vigents cada grup dina a la seva aula amb un monitor per a cada grup bimbolla.

 

  • Quina metodologia seguiu? 

Nosaltres feim feina d’una manera lúdica, adquirint aprenentatges a través del joc, mitjançant tallers manipulatius i sensorials, joc heurístic, sessions de psicomotricitat... (actualment i degut a la Covid-19 no es duen a terme, esperam que el proper curs poguem tornar a posar-les en marxa) això sense oblidar-nos que per poder desenvolupar totes aquestes tasques, anteriorment hem treballat l’adquisició d’hàbits i rutines, ja que sense aquestes es fa molt difícil fer feina en grup i donen seguretat als infants.

 

A més, participam de les festes i activitats que s’organitzen al Col·legi, al llarg del curs com són Sant Antoni, Carnestoltes, Rueta, Setmana Cultural, English Day, Diada del Foment de la Lectura, Aules Germanes...

Des del centre hem fet un esforç per dur endavant durant aquest curs totes aquelles activitats que s'han pogut treballar des de les diferents aules i que posteriorment hem compartit digitalment amb la resta del centre. 

 

  • Els infants fan Psicomotricitat?

Sí, a 2n d'Educació Infantil les sessions de psico es realitzen dues vegades a la setmana dins les aules.

A partir de 3r d'Educació Infantil els infants van al gimnàs amb l'especialista de psicomotricitat qui dirigeix la sessió. 

És en aquest espais, on l’infant viu el plaer sensoriomotor en totes les seves possibilitats: salta, s’arrossega, puja i baixa, s’amaga, juga amb els coixins, pilotes, teles…descobreix, experimenta i, en definitiva, creix... A més cada grup compta amb uns 10 minuts al principi de cada sessió on poden expressar de manera lliure tots aquells impulsos i moviments motòrics que desitgin com a mitjà d'expressió corporal.

  • Dormen la migdiada?

Sí, els infants després de dinar fan la migdiada a la seva aula, amb les mestres, cadascú a la seva hamaqueta. 

 

  • Altres.

Cada trimestre aprenem cançons i fem un cançoner per entregar a les famílies.

Les feinetes que treballam a nivell individual són entregades a les famílies a final de cada trimestre.

A final de curs elaboram un àlbum digital de fotografies per a cada infant, amb el dia a dia de l’Escoleta.

2n Cicle

El 2n Cicle d'Educació Infantil del Pius XII està situat en el mateix edifici que el 1r Cicle anomenat "El Xalet", conformant així un espai dedicat casi exclusivament a l'Educació Infantil. A la planta baixa podem trobar les aules de 2n i 3r, 4t A i B. Al 1r pis hi ha les aules de 5è A i B. Al 2n pis hi ha les aules de 6è A i B. També utilitzam a diferents franges horàries els patis del Xalet, el del tren, el del castell i el pati dels tarongers. A més utilitzam dues aules més a la planta baixa per fer Tallers d'Ambient l'horabaixa.

Horari

Horari d'entrada: Infantil i primària, matí a les 08.55. Horabaixa a les 15.00.

Al matí hi ha servei d’escoleta matinera a partir de les 07.30.

Al migdia hi ha servei de menjador al centre. De 13.55 a 14.55 el centre organitza activitats extraescolars de migdia.

 

Horari de sortida: Infantil i primària, matí a les 12.55h (divendres jornada continuada fins a les 13.45). Infantil i primària, horabaixa a les 17.00h 

 

A partir de les 17.00 el centre organitza activitats extraescolars.

 

Els mesos de juny i setembre hi ha horari intensiu de 8.15h. a 13.45 i es mantenen els serveis d’escoleta matinera en el mateix horari,  i de menjador fins a les 15.30.

l'Entorn

Som una comunitat activa arrelada al nostre entorn i al barri. Dins el nostre projecte educatiu hi formen part essencial les festes i tradicions que caracteritzen la nostra cultura pròpia. Al llarg del curs organitzam i participam a festes tan traicionals com Nadal, Sant Antoni i Sant Sebastià, Carnestoltes i rueta, Sant Jordi i el dia del llibre; a més de celebrar altres diades i dates assenyalades que fan que la nostra comunitat sigui activa, participativa, compromesa amb el medi  i solidària (English Day, dia de la Natura, mercadets solidaris, organització el mes d’abril de la nostra Setmana Cultural amb activitat diverses on hi tenen cabuda la participació de tota l’escola i les famílies). Totes aquestes activitats les hem realitzat dins l'aula, per tal de seguir complint amb les mesures sanitàries, sense deixar de compartir el que hem fet amb els nostres companys i companyes.

Les famílies, essencials en el procés educatiu dels infants, també participen d’aquestes activitats i específicament a Infantil amb l’activitat del “Protagonista de la Setmana” on tots els nins i nines de cada classe tenen una setmana especialment dedicada a ells perquè ens puguin contar moltes coses de com són ells, la seva història personal, les coses que més li agraden i en definitiva es sentin importants i formant part del grup. Enguany els pares ajuden en l apreparació del material que han de dur els menuts però no accedeixen al centre per seguir en la línia del compliment de les mesures sanitàries actuals.

Començament del cicle

El Pla d’Adaptació al Pius XII elaborat per tot l'equip de mestres del 2n Cicle comença quan els pares reben el nostre “Pla d’Acollida i Adaptació” a l’hora de matricular-se. És fonamental que les famílies s’impliquin i col·laborin en aquest pla ja que és molt important per a l’infant el recolzament familiar a l’hora de començar una nova etapa en el seu procés educatiu.

Aquest pla consta de les següents etapes:

1.     Recomanacions a les famílies per treballar amb els infants abans del començament del curs.

2.     Entrevistes entre els tutors i les famílies amb assistència dels infants en petits grups.

3.    Recomanacions per quan els infants comencen a venir durant els primers dies.

4.  Normes pràctiques i informacions útils per facilitar l’adquisició per part dels infants de les rutines i hàbits per l’esdevenir diari.

5.   Establim als primers quatre dies un horari d’entrada escalonat a l’horari complet de l’escola. Es fa sense les famílies a l'aula i els infants romanen fins l’hora del berenar amb el seu grup.

Recomanam la realització del pla ja que el vostre fill/a s’adaptarà millor al nou espai, a les mestres i als companys.

Metodologia

Treballam amb el projecte M'agrada! de l’editorial Santillana que ens permet dissenyar el nostre propi projecte educatiu ja que és modular i personalitzable.

Tenim en compte les emocions, una de les claus de l'aprenentatge, per això és tan important l’educació de les emocions. Apostam per una educació integral i un aprenentatge actiu, aprendre fent. Igualment com l’estimulació primerenca que fa activar el cervell i amb ell aprenem. Ho feim organitzant l’aprenentatge cooperatiu perquè ens hem d’avesar a aprendre junts. Tot això possibilita un benestar físic i mental fonamental per crear un ambient actiu i de participació que possibilita una evolució madurativa integral de l'infant.

En aquesta tasca també hi prenen part els especialistes de Llengua Anglesa amb una hora setmanal, de Psicomotricitat amb dues hores i mitja setmanals i de Llenguatge Musical amb una hora setmanal. Igualment disposam del suport del Departament d'Orientació en els casos que sigui necessari.

El curs 2016-2017 vàrem iniciar una nova experiència a la franja de l’horabaixa, els tallers d'ambients, actualment tenim sis tallers: Artístic, Llum i Ombres, Lògico-matemàtic, Joc Simbòlic, Natura i Pati. Ho tenim organitzat en diversos espais a càrrec de diferents mestres perquè els nins i nines dels tres nivells 4t, 5è i 6è hi puguin anar a tots a la vegada. Amb aquesta experiència possibilitam les interaccions entre infants de diferent edat i curs que d’una altra manera no serien possibles dins un ambient de feina i al mateix temps lúdic.

Relacions amb les famílies

A l’etapa d’Educació Infantil consideram molt important la comunicació i la relació amb les famílies dels nostres infants per facilitar la seva adaptació i aconseguir un millor guiatge en el seu procés evolutiu i d’aprenentatge. 

Tant les famílies com l’escola som dos agents educatius molt importants en la vida dels infants, per tant, el nostre objectiu és intentar crear camins conjunts i amb una mateixa línia d’actuació per aconseguir el ple desenvolupament dels nostres alumnes. 

A l’escola duim a terme una sèrie d’activitats, propostes, reunions, festes tradicionals per potenciar la participació de les famílies i crear relacions reals i constructives, basades en el respecte mutu, la confiança i l'acceptació. Totes aquestes tasques les estam duent a terme de manera segura i respectant i garantint totes les mesures sanitàries.

Reunions de pares

El mes de setembre es duen a terme les corresponents reunions de pares de principi de curs. Aquestes reunions es realitzen abans de la incorporació del infants a l’escola per explicar un poc com anirà el curs, tractar qüestions pràctiques del dia a dia dins l’aula i els objectius que s’ha proposat l’equip educatiu. També és un bon moment per poder donar resposta a possibles dubtes, inquietuds i, fins i tot, temors que puguin tenir les famílies. 

Una vegada finalitzat el curs, com a cloenda, també es durà a terme una reunió de pares per comentar com s’ha desenvolupat l'any escolar, es farà una petita valoració general del funcionament del grup i l’entrega de notes. En aquesta reunió les famílies també poden fer les seves aportacions i valoracions. 

Tutories amb les famílies

Al llarg de tot el curs es van realitzant tutories amb les famílies per intercanviar informació respecte els infants. Les tutories tant les poden concertar les famílies com els mestres. 

El nombre de tutories depèn de les necessitats individuals de cada infant o de la família. 

Normalment les tutories es duen a terme entre la família i el mestre, però si és necessari també hi poden participar especialistes i departament d’orientació. 

Pàgina web i Classdojo

A través de la pàgina web i el classdojo (plataforma online) les famílies poden estar contínuament en contacte amb l’entorn escolar dels alumnes i accedir a tot tipus d’informacions pedagògiques tant a nivell de grup com a nivell de comunitat educativa.   

Agenda escolar

A principi de curs es fa entrega d’una agenda escolar per a cada infant. És una eina més de traspàs d’informació entre la família i el respectiu mestre. A la reunió de pares de principi de curs s’explica la seva correcta utilització.

Aquesta agenda a més conté diversitat d'informacions per a les famílies respecte a l’escola i el seu funcionament com la identitat del centre, el reglament de règim intern, autoritzacions de sortides i administració de medicaments...

Gestib per a les famílies

És una eina de gestió que facilita l’accés de les famílies a l’escola des de qualsevol dispositiu connectat a internet. 

Mitjançant un usuari i una contrasenya les famílies poden accedir a informacions relatives al seu fill i al seu grup/classe com són els horaris, el calendari lectiu de l’escola, les sortides, les dades i qualificacions de l’alumne,les faltes d’assistència...

Els serveis

Escola matinera: 

Horari  de setembre i juny: de 07.30 a 08.15.

Horari d’octubre a maig: de 07.30 a 08.55.

 

El servei d’escola matinera està dividit en dos ambients separats, el primer va dirigit als infants de segon, tercer i quart d’Educació Infantil i el segon engloba a 5è i 6è tots ells separat per grup bimbolla. Aquesta es realitzarà a la plant abaixa del xalet. Els infants poden jugar, dibuixar, jugar amb plastilina... Cada grup disposarà d'un material exclusiu per a cada grup bimbolla per seguir garantint les mesures sanitàries actuals. Per una altra banda, els alumnes a partir de primer de primària i es fa al menjador gran de l’escola on a part de realitzar les activitats abans esmentades també poden fer deures o estudiar també separats per grups bimbolla.

 

Servei de menjador:

Horari de setembre i octubre: De 13.45 fins a les 15.30 de dilluns a divendres.

Horari d’octubre a maig: de 13.00 fins a les 15.00 de dilluns a dijous. De 13.45 a 15.30 els divendres.

 

El dinar és a càrrec del càtering de Can Arabí.

 

Els infants de quart d’Educació Infantil dinen a les seves aules amb el seu grup bimbolla i un monitor per a cada grup amb les auxiliars del seu mateix curs i tenen la possibilitat de fer la migdiada.

Després de dinar tenen la possibilitat de realitzar activitats extraescolars.

 

Servei mèdic

De 09.00 a 12.00, el centre disposa d'una doctora que duu a terme activitats assistencials i formatives.

Activitats complementàries no concertades

De dilluns a dijous, de 12.00 a 13.00, el nostre centre ofereix les següents activitats impartides pels mateixos mestres. 

4t d'Educació Infantil: Petits matemàtics, Biblioteca d'aula, arts i Cançoner.

5è d'Educació Infantil: Cinema, Cançoner, arts i Contes populars.

6è d'Educació Infantil: Petits científics, English Workshop, Biblioteca d'aula i Cançoner.

Activitats Extraescolars

De dilluns a dijous:

Extraescolars migdia: 13.55 a 14.55

Extraescolars horabaixa: 17.10 a 18.10

© 2020 by Col·legi Pius XII. Educació Infantil

WEB.jpg
  • Facebook icono social
bottom of page